ClickerAcademie

De meest paardvriendelijke opleiding van de lage landen

Wippen en balanskussens

Een oefening die alle paarden eerst raar vinden, maar waar je ze daarna niet meer af krijgt: de wip!
Paarden vinden wiptraining superleuk, maar er zijn toch een aantal dingen waar je op moet letten als je wil dat ze er lichamelijk sterker van worden.
Er wordt ook een heel hoofdstuk besteed aan balance pads, de miniversie van de wip.

door Carolien Hendriksen
Bijna 5 uur

Criteria in de praktijk

Criteria in de praktijk

Heb je soms geen idee wat je vandaag weer zou gaan doen in de training, en beslis je pas als je al naast je paard staat? Blijf je hangen in altijd dezelfde oefening, in hetzelfde tempo (slofslof naar de mat), bij dezelfde criteria (tonktonk gaan de hoeven tegen de balk), bij dezelfde dingen die eigenlijk niet goed genoeg zijn (je paard wil elke keer weer die kegel aanraken in plaats van er omheen te gaan)? Lukt het je wel om je paard alleen naar die mat te laten gaan over 2 meter afstand, maar kijkt hij over je heen bij 3 meter... of erger nog, het kwam niet eens in je op om aan die 3 meter te beginnen?
Te veel willen is iets waar we allemaal bij begrijpen dat het paard gefrustreerd geraakt, maar te weinig willen is dé oorzaak van verveling - zowel bij jou als je paard. Daar gaan we dus iets aan doen!

 

Trailertripping

Trailerladen met positieve bekrachtiging. Opgebouwd als een trainingsplan, met de verschillende trainingssessies voor jou uitgewerkt, inclusief voorbeelden en tips.
Bovendien kan, als je dat wil,  je vooruitgang in de praktijk ook individueel opgevolgd worden, via online coachingsessies waarbij je praktische tips over je volgende stappen krijgt.
Onderwerpen: voorbereidende oefeningen, stappenplan, opbouw van criteria, vaak voorkomende problemen voorkomen en/of oplossen, rijden met de trailer, en als laatste: wat als je echt nu naar huis moet en het lukt niet?

De allereerste lesunit (TT01. Trailertripping: hallo!) is gratis toegankelijk en vertelt meer over de aanpak in de cursus.

 

Touwtoestanden

Touwtoestanden

Eén van de ethisch meest verlammende dingen als je al een tijdje clickertraint, is het idee dat je op een keer toch druk gaat moeten gebruiken. In deze cursus gaan we op zoek naar de meest ethische manier om een paard te leren omgaan met enerzijds tactiele cues (waarbij druk niet aversief hoort te zijn) en anderzijds het soms toch moeten verwerken van (te veel) aversieve druk, zoals in noodgevallen.

In dit "halverwegeland" kijken we naar:
- volgen aan een leidtouw (en ook wat je doet als dat fout gaat)
- het gevoel door teugels leren volgen (voorbereiden op rijden)
- introductie van lange teugels/lange lijnen
- aangebonden leren staan (ter voorbereiding van vb bij dierenarts of in trailer)

 

3H09 – Zijwaarts

We sluiten onze praktijklessen af met de eerste voorzichtige schouder-binnenwaarts, en we beginnen daarvoor bij "wijken" - maar dan niet wijkend.